12 Ağustos 2009 Çarşamba

Vampirname !..


Cape Cod Kwassa Kwassa - Vampire Weekend

Tarih Kasım 2008,
Mekan Beyoğlu,
Gelişi güzel bir gün,
Gelişi güzel bir film,

İçimden neden ben bu filme bilet aldım diye düşüne durayım film başlar ve böylelikle bende vampir dünyasına adım atarım.

Milyonlarca genç kızın arkasından sürüklendiği ‘Twilight‘ filmine bi de benim gibi 38 likler eklendi. Çoğul kullanıyorum çünkü tek olmadığımı umut ediyorum. Söylerken bile yüzüm kızarıyor ama söylemeden de edemiyorum!..

Hani destek grupları vardır, haftada birkaç defa toplanıp bağımlıklarını konuşarak ve birbirlerine destek çıkarak aşmaya çalışır. Yuvarlak düzende dizilmiş sandalyelere oturur ve kendilerini hazır hissettiklerinde ise ayağa kalkar ve ‘’Hi, my name is +15 older Robert and I am an alcoholic!.." der.

Bende artık :
‘’ Merhaba ben Ayşe ve Bir Vampirkoliğim!..‘’ diyorum!.....

Sinema sonrası Stephenie Meyer’in yazmış olduğu Twilight, New Moon, Eclipse ve
Breaking Dawn kitaplarını aldım ve 2 haftada nasıl bitirdim halen anlamış değilim. Filmi izledikten sonra kitapları okumak benim için daha iyi oldu çünkü isimlere şimdi zihnimde yüz veriyordum ve bu kitabın çok daha gerçekci olmasını kılıyordu benim gözümde.

New Moon kitabından bir şiir ve Eclipse kitabından da çok hoş bir pasaj yazmak istiyorum:

Fire and Ice
Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.
(Robert Frost)


-- '' La tua cantante '' they have a name for someone who smells the way Bella does to me. They call her my singer -- because her blood sings for me.''


Arkasından True Blood dizisini izledim. Şu anda birebir sezonla gidiyorum ama bu da yetmedi. Meğer ben Vampire veya doğa üstü olaylara ne kadar susamışım!.. Bu dizinin de bir kitapdan esinlendiğini öğrenince hemen gidip seriyi aldım. Şu anda büyük bir keyifle bir elimde sözlükle Hamlet'i (William Shakespeare) okusam da heyecanla, Charlaine Harris’in yazmış olduğu 8 serilik Southern Vampire Mysteries bekliyorum.




AKLINIZDA BULUNSUN?

• Vampir efsaneleri eski Mısır ve Sümerlere kadar uzanır.


• Macar Kontesi Elizabeth Bathory (1560-1614) tarihin en kanlı kadın seri katili olarak kabul edilir ve Kanlı Kontes olarak da anılır. Ailesi Macaristan'ı Osmanlılara karşı korumuştur. Kocası öldükten sonra yüzlerce bakire kıza işkence yaparak öldürmüştür. +600 ölümden yalnızca 80 inde suçlu bulunmuş ve Cachtice Castle'da hapsedilmiştir. Dört yıl sonra hapiste ölmüştür. Genç ve güzel kalabilmek için bakire genç kızların kanında banyo yaptığı ve kanını emdiği en yaygın efsanelerdendir ve vampir romanlarında kan içmek aslında buradan filizlenmiştir.



• Romanyalı III. Vlad Vladimir Tepes (1431-1476) düşmanlarını (özellikle Osmanlı) kazıklara çakarak öldürmesiyle (Kazıklı Voyvoda) tarihe geçmiştir. Bram Stoker’ın Drakula romanına ve filmlerine de konu olmuştur. Efsaneye göre düşmanlarının kanına ekmeğini bandırır ve canlı canlı yüzermiş. Vlad ismi Dragon veya Dracula’nın Oğlu demektir.





• İlk vampir romanı, John William Polidori’nin "The Vampyre" dır ancak yayınevi yanlışlıkla kitabın yazarı olarak Lord Byron basmıştır. Lord Byron, dönemin ünlü romantik ve skandallarıyla meşhur yazarıdır. Polidori, Byron’un doktorudur ve kitaptaki baş karakteri Byron’dan esinlenmiştir (Lord Ruthven tatlı dilli İngiliz aristokrat bir vampirdir) .







• Yazılan en etkili ve günümüze kadar popülaritesini kaybetmeyen vampir kitabı, Abraham Bram Stoker’ın "Dracula" kitabıdır (yayın tarihi 1897).





• Dracula’nın ilk sinemaya uyarlaması 1922 yılında yönetmen F.W Murnau tarafından "Nosferatu : A Symphony of Horror"dır. Baş oyuncu Max Schrect ve ikonik filmden karaler :






• Joseph Sheridan Le Fanu tarafında yazılan "Carmilla"(yayın tarihi 1872), ilk lezbiyen bir kadın vampir protipidir ve Dracula’dan 25 yıl önce yazılmıştır.


(Ayşe)

5 yorum:

Gulda dedi ki...

Ben de vampir hikâyelerini çok seviyorum. Vampir hikâyeleri ile tanışmam Anne Rice’in Vampirle Görüşme kitabı ile başlamış ve Rice’ın diğer kitapları ile devam etmişti. Sen Alacakaranlık serisini çok övünce ben de alıp okumaya başladım.

Şimdilik söyleyebileceğim Rice’ın Lestat de Lioncourt’u, Vampir Armand’ı , Louis de Pointe du Lac’ı, Meyer’in Cullen ailesini, hassas vampir Edward’ı ve sakar kız Bella’yı bir ısırışta başka bir boyuta geçirir. Israrla tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Gülda,

Anne Rice listemde ama ne D&R nede Remzi'de Vampire Chronicles, Sleeping Beauty Trilogy, İnterview with the Vampire 'ın ingilizcesini bulabildim. Ya amazondan sipariş vereceğin yada abimlerden istiyeceğim.

Ayşe

billur dedi ki...

Sevgili Arkadaşlar;

Ben de denemek amacı ile Anne Rice'ın kitaplarından birini alacağım ancak ne var ki şu Twilight serisine biraz göz attım ...pek bana hitap etmedi. Sanırım ben böyle konuları görsel olarak seviyorum: Ete saplanan dişler, akan kan vs...Neyse ben gidip bir seri katil filmi seyredeyim akşama!
Sevgiler
Billur

Gulda dedi ki...

Ayşe sonunda bu Robert’in kim olduğunu öğrendim. Harry Potter’da Cedric Diggory’yi oynayan aktörmüş. Ben bir yıldır senin bu +15 Robert’e hiç dikkat etmemişim.

Stephen King’e sormuşlar. Rowling (Harry Potter) ve Meyer hakkında ne düşünüyorsunuz diye? Cevap vermiş:
"The real difference is that Jo Rowling is a terrific writer and Stephenie Meyer can't write worth a darn," he said.

Adsız dedi ki...

The Scribbler
Stephen King denounces Stephanie Meyer & other writers

Mediocre horror writer Stephen King has made it clear that he is not a fan of Twilight. In a new interview the writer commented on the teen vamp serialist, Stephanie Meyer, by saying she “can’t write worth a darn”, apparently.

In an interview with USA Weekend while promoting his new book, Stephen King Goes to the Movies, the best-selling novelist said Meyer can’t hold a candle to J.K. Rowling.

King said: “The real difference is that Jo Rowling is a terrific writer and Stephenie Meyer can’t write worth a darn. She’s not very good.”

Curbing his attack slightly King explained while he’s no fan of Meyer’s writing, he does appreciate her storytelling for her target audience.

“People are attracted by the stories, by the pace and in the case of Stephenie Meyer, it’s very clear that she’s writing to a whole generation of girls and opening up kind of a safe joining of love and sex in those books.

“A lot of the physical side of it is conveyed in things like the vampire will touch her forearm or run a hand over skin, and she just flushes all hot and cold. And for girls, that’s a shorthand for all the feelings that they’re not ready to deal with yet.”

King is renowned for not mincing his words about fellow authors. He even highlights some in his book, On Writing.

In the same interview, King also called bestseller Dean Koontz “sometimes … just awful” and James Patterson “a terrible writer” who is “very, very successful.”

** Tabi zaten bu tarz shit throwing (turco proverb) hep while promoting his new book da yapılır. Good timing!..
** J.K. Rowling ve Stephanie Meyer'i neden karşılaştırmış ki? Bence Rowling'a ayıp etmiş. Meyer'i okuyan onun kitaplarının bir popcorn chick flick movie tadında olduğunu zaten biliyor.
** Zen zamanı: kitapları 17milyon satmış, sinema ilk gününde $70mil ve dünya çapında ise film takribi $418mil kazanmış. Not bad for a writer who can’t write worth a darn.
** Bigün aynanın karşısına geçmiş '' Mirror mirror am I not just the best of the best? '' demiş. Ayna '' Arrogant s.o.b!.. , I am just a mirror just brush your hair put on your makeup and beat it!..''

(Ayşe)

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails