22 Mart 2009 Pazar

Acı Çikolata - Laura Esquivel - 07.11.2008






Yazar: Laura Esquivel
Türü: Roman
Akım: Büyülü Gerçekçilik / Büyülü Gerçeklik



Mekan: Kuzgun Bar / Arnavutköy
Tarih: 07.11.2008
Saat: 19:30
Sunucu: Gülda
Katılımcılar: Ayse, Aycan, Ayşen, Aysun, Belkıs, Bilgen, Billur, Gülda, Gülden, Nur, Peyman, Yonca


'' İnsan sofraya birkez çağırırlar, tıpkı yatağa davet ettikleri gibi. ''



Laura Esquivel





30 Eylül 1950 tarihinde, Mexico City’de doğdu. Latin Amerikan edebiyatının ve aynı zamanda “büyülü gerçekçilik” akımının en önemli temsilcilerinden biri sayılan Esquivel, film yapımcısıdır ve çocuk tiyatrosu konusunda ülkesinde çok önemli başarılara imza atmıştır. Hala Meksika’da yaşamaktadır.



Kitapları:

* Como Agua Para Chocolate / Like Water for Chocolate / Acı Çikolata (1989)
* La Ley Del Amor / The Law of Love (1995)
* Intimas Suculencias (1998)
* Estrellita Marinera (1999)
* El Libro De Las Emociones / The Book of Emotions (2000)
* Tan veloz como el deseo / Swift As Desire (2001)
* Malinche (2006)
* Between Two Fires: Intimate Writings on Life, Love, Food and Flavor
* An Appetite for Passion Cookbook: Cookbook

İlk kitabı Acı Çikolata, 30’a yakın dile çevrilmiş ve 4,5 milyondan fazla satmıştır ve eski eşi Alfonso Arau tarafından da filme çekilmiştir.


Alfonso Arau

Meksikalı oyuncu, yönetmen, yazar ve yapımcı
Bazı Filmleri:
Like Water for Chocolate (1992)
A Walk in the Clouds (Keanu Reeves - Anthony Quinn)
Picking Up The Pieces (Woody Allen)





Büyülü Gerçekçilik Akımı

Edebiyat alanında büyülü gerçeklik tarzında, okuduğunuz her şey gerçektir. O kadar gerçektir ki; gerçekliğin içinde yer alan olağan üstü olaylar, büyüler, gerçekliğin sadece sınırlarını genişletir. Tek başına düşünüldüğünde olması imkansız olan olaylar, hikayenin içinde son derece olasıdır. Fantezi ve gerçek bir noktada buluşur, hiç rahatsızlık vermez. İyi bir roman hem biraz büyülü hem de biraz gerçekçi olmalıdır. Latin Amerika’ da doğmuş ve Latin Amerikalı olmayan sanatçıları da etkisi altına almış olan bu akımının önemli bazı yazarları:

Gabriel García Márquez
Isabel Allende
Mario Vargas Llosa
Jorge Luis Borges
Boris Vian
Paul Auster
Ben Okri
Kojo Laing
Allejo Carpentier
Toni Morrison
Ernst Jünger

Resim sanatında ise;

Salvador Dali
Edward Wadsworth
Alex Colville örnek gösterilebilir.


Como Agua Para Chocolate

Kitabın orijinal ismi Como Agua Para Chocolate aynı zamanda Meksika’da bir deyim. Sıcak çikolata yapımında, suyun kaynatılması esnasında, çikolatanın içine katılması gereken doğru zamanda kaynaştırılmalarını ifade etmektedir. Bu zamanlama ile su çikolata, çikolata da su gibi olacaktır.


Kitabın Müziği Ojos de Juventud (Gençliğin Gözleri)

Pedro ve Tita’nın ilk karşılaşmalarında çalan vals. Her ikisi de ömür boyu unutmayacakları bu vals ile dans edebilmek için tam yirmi iki yıl beklemek zorunda kalmıştır. Gençliğin Gözleri anlamına gelen Ojos de Juventud, Meksikalı şarkıcı Javies Solis tarafından söylenmektedir.



İçinde yemek tarifleri, aşk öyküleri, kocakarı ilaçları bulunan roman ACI ÇİKOLATA

Kitap 1895 yılında; Meksika’da Rio Grande adlı bir sınır kasabasında geçmektedir. Geleneklerine bağla La Garza ailesinde, evin en küçük kızı evlenemez. Çünkü ölene kadar ailesine bakmakla yükümlüdür. Ancak evin en küçük kızı olan Tita ve Pedro birbirlerine aşıktır ve bu aşk olanaksız göründüğü için, Pedro sadece Tita’ya yakın olabilmek için Tita’nın ablası Rosauro ile evlenir. Aynı ev içinde yıllarca birbirlerini delice severek yaşamlarına devam ederler. Tita ruh halini, aşkını, acısını, sevgisini yaptığı yemekler ile ifade eder. Her bir bölümde bir yemek tarifi, bir davet ve yapılan yemeğin sonuçlarında ortaya çıkan yeni bir durum söz konusudur. Tüm yemekler, Tita’nın Pedro’ya olan yakıcı aşkı içindir.


Karakterleri:

Mama Elena: Gertrudis, Rosauro ve Tita’nın annesi. Son derece güçlü, sinirli, kuralcı, geleneklere bağlı, otoriter bir kadındır.

Nacha: Evin baş aşçısı, Tita’nın sütannesi, şefkatli, iyi yürekli bir kadındır. Tita’yı çok sever, bildiği her şeyi ona öğrettiği gibi, onu her zaman korur ve kollar. Tıpkı Tita’ya sunulan kadere sahiptir. La Garza ailesi, Nacha’nın sevdiği adamla evlenmesine izin vermemiştir. Çünkü çiftlikte ona çok ihtiyaçları vardır.

Tita: Bir mutfakta, yemek kokularının arasında vaktinden evvel dünyaya gelmiş olması yanı sıra romantik, yetenekli, güçlüdür. .

Gertrudis: Tita’nın ablasıdır. Asi, algısı çok gelişmiş, bağımsızlığına çok düşkün, yönetme yeteneği çok yüksek, istediğini yapma gücü, cesaretine sahip ve karakteri sebebi ile devrim ordusunu içinde generalliğe yükselmiş bir kadındır.

Rosauro: Tita’nın sevdiği adam ile evlenerek, Tita’nın acılarının kaynağı haline gelen, iyi yemek yapamayan, hayata tutunamayan, çoğu zaman hasta ve bu sebeple çocukları ile ilgilenemeyen, aynı zamanda eşinin de kardeşine olan aşkını bildiği için çok mutsuz olan biridir.

Pedro Muzquiz: Az konuşan, Tita’ya ilk gördüğü an aşık olan, tutkulu, romantik biridir. “Aşk düşünülmez, insan onu ya duyuyordur ya da duymuyordur” diyerek, Tita’ya olan aşkını ilk görüşte itiraf etmiş ve tüm yaşam boyunca Tita’yı sevmekten vazgeçmemiştir. Ancak yeterince güçlü duramadığı için hem karısının hem de sevdiği kadının acılarının da baş kahramanıdır.

John Brown: Aile doktoru. Tita ablasının ilk bebeği Roberto’nun doğumunda, bebeği tek başına doğurtmuştur. Doğuma yetişemeyen John, Tita’nın doğumu tek başına gerçekleştirdiğini öğrendiği andan itibaren Tita’ya aşık olmuştur. Olgun, çok akıllı ve sağduyulu olan John, Tita’yı yaşamı boyunca sevmeye kararlıdır. Tita umutsuzluğa kapılıp, kimse ile konuşmadığı zaman, hayata geri döndüren kişidir. John’a göre; “Yaşamak için, her birimiz kendimizdeki ateşleyicileri keşfetmek zorundayız, çünkü bunlardan biri harekete geçtiğinde, ruhumuz için gerekli enerjiyi sağlar. Bir başka değişle, bu alevlenme ruhumuzun gıdasıdır. Eğer kendimize özgü ateşleyicileri zamanında keşfetmezsek, içimizdeki kibritler nemlenir ve bir daha asla, hiçbirini yakamayız.”

Chencho: Evin hizmetçisidir. Her zaman anlatacak bir hikayesi olan, dedikoduyu çok seven bir kadındır. Tita’yı çok düşünen ve mutsuzken bile onu keyiflendirebilen, iyi bir dost olarak kalacaktır.

Juan Alejandrez: Romanın en önemli kahramanlarından biridir. Onun gelişi ile başlayan her bir bölümde çok önemli olaylar olur. Juan üç ayrı bölümde karşımıza çıkar. İlk olarak, nedenini anlamaksızın, ani bir kararla savaş alanını terk ederek, o sırada tanımadığı Gertrudis’in kor gibi yanan ateşini söndürebilmek için, sonrasında, devrim için para ve yemek toplamak amacı ile Mama Elena’nın karşısına çıktığında ve en on olarak Gertrudis’in eşi ve devrim generali olarak.

Alex Brown: John Brown’ın oğlu. Esperanza’nın eşi.

Esperanza (Umut): Pedro ve Rosauro’nun ikinci çocuğu. Hikaye anlatıcısının annesi. Tita’nın yemek yapma yeteneklerini almış olduğu gibi, tıpkı Tita gibi soğana çok duyarlıdır.


(Ocak) Noel Sanviçleri (TORTAS DE NAVIDAD)

Tita’nın doğumu, Pedro’ ya aşık oluşu, evlenemeyecek olduklarının kabulü, Pedro’nun Rosauro ile evlenmeye karar verişi. Tita’nın üzüntüsünden çok üşümesi ve yıllar sürecek ve bittiğinde üç buçuk hektarlık çiftliğin üzerini kaplayacak büyüklüğe ulaşacak battaniyesini örmeye başlaması.


(Şubat) Chabela Pastası (PASTEL CHABELA)




Tita’nın yemekleri, onun ruh halini ifade ettiği için, yaptığı bu pasta yiyenleri derin bir mutsuzluğa düşürmüştür.



(Mart) Gül Yapraklı Bıldırcın (CODORNICES EN PETALOS DE ROSAS)





Perdo’nun, Tita’ya hediye ettiği güller ile hazırlanan bu yemek yiyenlerde şehvet uyandırmış, bu sebeple Gertrudis’in teni aylarca gül kokmuştur.





(Nisan) Bademli-Susamlı Hindi (MOLE DE GUAJALOTE CON ALMENDRA Y AJANJOLI)



Tita Roberto’nun doğumuyla tekrar kendine gelmiş, mutluluğu tekrar yakalamış, yaptığı Mole’yi yiyen konukların tümünü, tuhaf bir hoşluk duygusu sarmıştır.


(Mayıs) Kuzey Sucuğu (CHORIZO NORTENO)




Tita çok yalnız ve üzgün olduğu için ilk defa sucuğu hazırlamayı başaramamıştır.





(Haziran) Kibrit Macunu (MASA PARA HACER FOSFOROS)







Bu tarif John tarafından sunulmuştur.






(Temmuz) Sığır Kuyruğundan Etsuyu (CALDO DE COLITA DE RES)





Chencho tarafından getirilen bu et suyu, Tita’nın hem ruhen hem de bedenen sağlığına kavuşmasına yardım etmiştir.




(Ağustos) CHAMPANDONGO


Esperanza’nın doğumunu kutlamak için hazırlanan yemek. Tita ve Pedro arasında olanlar sebebi ile, fosforışıl kıvrımlar, havai fişeklerin ışıkları gibi göğe yükselmiş ve görenleri dehşete düşürmüştür.


(Eylül) Çikolata ve Krallar Tacı (CHOCOLATE Y ROSCA DE REYES)

Kralar Tacı hazırlanırken, küçük bir İsa heykelciği hamurun içine katılırmış ve Meryem Ana’nın aklanma yortusunda bu heykel kime denk gelişrse o çok şanslı demekmiş. O şanslı kişi, heykeli elinde tutup bir dilek dilermiş ve dileğin olacağına inanılırmış. Ancak Tita yıllar geçtikçe anlamıştı ki her şey istenemez, kimi istekler yasaklanmıştır, suç sayılır.




(Ekim) Meksika Tatlısı (TORREJAS DE NATAS)



Gertrudis’in en sevdiği yemek olduğu için yapılmıştır. Tita’nın gerçekleri görmesi ve büyülü sözler söylemesi ile annesinin baskısından kurtulması ile sonuçlanmıştır.


(Kasım) Tezcucana Usulu Biberli İri Fasulye (FRIJOLES GORDOS CON CHILES A LA TEZCUCANA)

Eğer bu yemek yapılırken, başında iki kişi kavga ederse, fasulyeler çiğ kalırmış. Bu durumda neşelerini bulmaları ve pişmeleri için onlara şarkı söylemek gerekirmiş. Tita bu yemeği yaparken ablası Rosaura ile kavga ettiği için, mutlu anlarını hatırlayıp Pedro için bir şarkı söylemiştir.


(Aralık) Ceviz Soslu Biber Dolması (CHILES EN NOGA)




Bir düğün yemeği olarak yapılmıştır. Tabakta bulunan son dolma dahi yenmiş, yine konuklarda mutluluk ve şehvet duygusu oluşmuştur.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili Gülda;

Öncelikle ellerine sağlık..Çok güzel olmuş.

Bu kitap okuyup bitirdiğim zaman gözlerimden yaş akmasına sebebiyet veren nadir kitaplardan birisidir.

Aşkın iki kişinin birbirinin bedeninde ve ruhunda erimesi ve kaynaşması olduğunu göstermiş ve hissettirmiştir. Kitabın orijinal adının açılımını okuyunca da aslında bu hissin ve yorumun doğruluğu açık bir biçimde ortaya çıkmaktadır.
Billur

Şiirler dedi ki...

Sadece Tita için okunası bir roman

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails