Shakespeare'i bilmeyen var mıdır acaba? Hamlet, Romeo & Juliet, Macbeth, Othello, Soneler...
İster kitaplarını okumuş olun ister yeni versiyonda çekilen filmlerini izlemiş olun veya olmayın bir yerden muhakkak onu yakalamışsınızdır. Örneğin: Hamlet'i okumamış bile olsanız "Olmak veya olmamak işte bütün mesele bu" cümlesini muhakkak bir yerde duymuşsunuzdur.
Dünyaca bu kadar tanınan ama bir o kadar da arkasında şaibe bırakan biri yoktur. Doğum günü, görüntüsü hatta cinsel tercihi bile halen tartışılıyor. Ben burada doğum günü ve görüntüsünü konuşmak istiyorum lakin cinsel tercihi beni pek ilgilendirmiyor.
1. Ne zaman doğdu?
Geleneksel olarak Shapespeare’in doğum günü 23 Nisan’da kutlansa da, doğum tarihi net olarak bilinmemektedir.
2. O zaman bu tarih nerden geliyor?
Stratfort, İngiltere’deki ShaHoly Trinity Parish Kilise kayıtlarına göre doğum tarihi 26 Nisan 1564'dır.
"The Book of Common Prayer" göre yeni doğan bir bebek en yakın Pazar veya dini günde baptist edilmesi gerekiyor. Eğer 23 Nisan günü Shakespeare doğmuş ise ki bu da Pazar gününe denk gelir. Bir sonraki dini gün St. Mark’s günüdür o da Salı 25’e gelir. Ancak St. Mark’s günü şansız bir gün olarak nitelendirildiğinden dolayı klise kayıtlarında 26'sı yazdığı düşünülmektedir.
3. Asıl ilginç olanı; hayatta iken portresinin yapılmamış olması. Bu da ölümünden sonra yapılan tüm portrelerine bir soru işareti koyuyor:
THE HOLY TRINITY BUST:
Bu büst Straford Parish Klisesinde inşa edilmiştir. Kimin yaptığı bilinmemektedir. Shakespeare kızı ve damadı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Burdaki problem büst birçok kez onarılmış ve boyanmıştır.
DROESHOUT GRAVÜRÜ:
1963 tarihinde basılan First Folio üstündeki bakır gravür Martin Droeshout'a aittir. Shakespeare öldüğünde Droeshout 15, gravürü yaptığında ise 22 yaşındadır ve yüksek ihtimal Shakespeare ile hiç tanışmamıştır.
First Folio, Shakespeare'in oyuncu arkadaşları Hemminge ve Condell tarafından çıkarıldı ve Shapespeare'in oyunlarına ithaf edilmiştir. Droeshout'un yaptığı bu gravür Shakespeare'in oyuncu arkadaşlarının tarifi üzerinedir.
Ancak resmin gerçek gibi durmadığı birçok araştırmacı tarafından söylenir: Kafasının vücuduylaa orantılı olmadığı, kulak arkasından çenesine inan çizginin bir maske görüntüsü verdiği, hatta bu maskenin kafasının arkasına taktığı, (resme dikkat edin özellikle gögüs kısmına sanki elbiseyi ters giymiş ve kolları doğru durmuyor) gözlerin yanlış çizilmiş olduğu, (gözlere dikkatle bakarsanız bir göz diğerinin tam simetrisi yani iki tane birbirine benzeyen sağ göz çizilmiş) yaka stilinin o döneme ait olmadığı ve hangi döneme ait olduğu belirlenememiştir, çok geniş bir alın, kafasının sanki yakanın üstüne oturtulmuş gibi durması...
STRAFORD PORTRESİ:
Straford da kâtip olan Mr. Hunt'ın evinde asılı olduğu için Straford Potresi denilmektedir. 1861 de Mr. Collins (restoretör) Mr. Hunt'ın holünde asılı duran bu resmi görür ve resmi restore etmeyi teklif eder. Resmi restore ederken sakal ve bıyığı çıkartır.
THE CANDOS PORTRESİ:
Joseph Taylor tarafından yapıldığı söylenir ve yapılış tarihi belli değildir. Bu resim zamanında Candos Dükü'nün mülkü olduğu için Candos Potresi denmiştir. Yapılan potreler arasında dönemi yansıtan en doğal portredir ancak birkaç ressam tarafından değiştirilmiştir.
SANDERS PORTRESİ:
John Sander'ın yaptığı bu portre 2001 tarihinde Doğu Kanada'da bulunmuştur. John Sander, Shakespear'in tiyatrosunda manzara resimleri yaptığı sanılmaktadır.
Resim yağlı boyadır ve arkasında: William Shakespeare 23 Nisan 1564 de doğdu - 23 Nisan 1616 da 52 yaşında öldü yazmaktadır.
Araştırmacıların yaptığı testler sonucu yapılan resmin 17.yy ile uyumlu olduğu ve üzerinde oynanmadığı çıkmıştır. Her ne kadar bilimsel sonuçlar resmin gerçek olduğunu ispatlasa da resmin William Shakespeare'e ait olduğu şaibelidir.
HİLLİARD MİNYATÜRÜ:
Kimin tarafından yapıldığı belli değildir. Güzel bir minyatür olsa da pek ciddiye alınmamıştır. Bu pahalı resmin sosyete ressamı tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Resim genç bir aristokratın resmini çağrıştırsa da Shakespeare bir aristokrat değildi.
Sizi bilemeyeceğim ama benim kafam karıştı! Bu kadar ünlü birinin resmi nasıl bu kadar şaibeli olabilir? Gözünü seveyim fotoğraf makinelerinin... Sonra merak ettim acaba fotoğraf makinesi ne zaman bulunmuştu hemen google da aradım ve 1685 tarihinde John Strognofe tarafında icat edilmiş olduğunu öğrendim.
Hımmmm aklıma bir fikir geldi! Kitap ayraç yarışması yaptık, kitap kapak tasarım yarışması yaptık acaba diyorum Candos Potresi, Sanders Potresi ... buna bi'de İstanbul Portresi mi eklesek?
Nimir Ra
4 yorum:
Benim Mini Mini Ayşe'ciğim,
İstanbul Portresi mi? Zat-ı şahaneleriniz bizi iyice Sanayi-i Nefise Mektebi talebesi saymaya başlamıştır.İtihaz ediyor olmak isteme ama benim yeteneklerim sınırlıdır.
İşte şu an dudaklarımda elim bir azap hattı irtisam etmektedir. Lütfen rica edeceğim, şu basit/kendi halinde yeteneklerimizin mümtaziyetini muhafazaya itina ediniz.
Tüm güzel duygularımla arz ederim.
Hep sükût etmek isteyen Gülda:)
Sevgili Gülda,
Ayşe Balat'da yürürken,
Bir eskici dükkanında buldu resmi,
Solmuş, eti benzi atmış halde,
Resim ona, O da resme baktı,
Kıyamadı bırakamadı orda...
Adı bile okunmayan o eskici dükkanında,
Neden olmasın?
2011 de 13 bayanın yorumuyla,
Birde İstanbul Potresi?
Araştırmacılar yorumlasın,
Birde bizim yorumlarımızı!..
Varsın resimler ne kadar,
Amatörce olursa olsun,
Önemli olan kendi gözümüzle,
Nasıl yorumladığımız!..
Karıştıralım araştırmacıların,
Kafalarını,
O nazik elliyle kaşısınlar
Kafalarını,
Gözlerini kısarak baksınlar O,
Bozuk gözleriyle,
Diyelim biz Onlara,
Bakın bide İstanbul,
Gözüyle!..
Ona gözlük değil,
Yürek lazım,
Yürek!...
Hoş bir yazı olmuş, teşekkürler.
shakespeare'in sureti konusundaki bu aydınlatıcı yazı için teşekkürler..
yazıya yapılan yorumlar en az yazı kadar hoş olmuş :)
Yorum Gönder