18 Temmuz 2012 Çarşamba

TONY BENNETT



Bütün yıla dağılan her türden müzik etkinliğini, sınırları içinde yaşadığım bu şehrin enerjisine, canlılığına, kozmopolit yapısına çok yakıştırıyorum.

Caz dinlemek ise bir başka güzel oluyor bu şehirde.

Belki de şehrin dünya üzerindeki yegâne coğrafi özelliğini hatırlattığı, böylelikle özel ve aslında çok güzel bir şehirde yaşadığımız bilincini uyandırdığı, belki zaman zaman ondan uzaklaşmamıza yol açan keşmekeşini, düzensizliğini, farklı kültürlerin bir arada olmasının verdiği serkeşliği bembeyaz bir karın toprak anayı örtmesi gibi tüm olumsuzlukları örtüp unutturduğu için…

Bu şehrin yıldızlı akşamlarına çok yakıştığı için…

Mistik atmosferini bir yağdanlıktan taşan rayihalar eşliğinde bize taşıdığı için…

Caz üstatlarından Tony Bennett’ı bu yıldızlı akşamlardan birinde dünya gözüyle izlemek ise duyguların en şâşalısıydı.

Sicilyalı göçmen bir ailenin çocuğu olarak 1926 yılında New York City’de dünyaya gelmiş bu güler yüzlü sanatçının parçaları “gülümseme”nin evrensel nimetinden faydalanmayı kendine ilke edindiğini anlatırcasına yorumlaması kendine has bir hava katmıştı.

Asıl adı Anthony Dominick Benedetto olan sanatçıya Tony Bennett adının Bob Hope tarafından verildiğini açıklayan sanatçının seyirci ile sıcak bir iletişim kurması, onun 86 yaşındaki ihtiyar sevimli delikanlı tavrını gözler önüne seriyordu.

Birbirinden güzel şarkılarla bizi bambaşka bir dünyaya savurdu.

Tony Bennett’ı seyrederken caza gönlünü vermiş erkeklerin tavırlarında bir asalet, nezaket, centilmenlik saklı olduğunu düşündüm. Sanki şarkıların o güzel sözlerindeki naiflik, onları icra eden sanatçılarla bir bütün olmuş, rolünü çok iyi taşıyan, canlandırdığı karakterle bütünleşen bir aktör edası hissettim.



Koyu renk pantalonu, mavi gömleği ve ekru ceketi içinde bir İtalyan şıklığı ve zarifliğindeydi. Aslında bu sadece giyim tarzıyla üzerine yerleşmiş bir zarafet değildi. 10 yaşındayken kaybettiği babasının sanatla, edebiyatla dopdolu yetiştirdiği küçük Anthony Dominick Benedetto’nun edindiği yaşam tarzıydı.

Müzikle büyüyen çocukların genetik zenginlikleri kendinde barındırmasına bir örnek olarak tanıdığımız genç sanatçı Antonia Bennett’ın ise asla gün içinde dinlemeyi tercih edeceğim yeni nesil caz sanatçılarından olamayacağına karar verdim. Sesi ve yorumu beni hiç etkilemedi. Bir dinleyici olarak şarkı söylerken benim odak noktam olamadı. Tek sempatik bulduğum, babası ile yaptıkları düette dans etmeleriydi. Mini gösteriyi seyredilir kılan da bence Tony Bennett’ın babacan tavırlarıydı.

Orkestradan da söz etmeden geçemeyeceğim. Hepsi birbirinden başarılı, tahminimce 60 yaşın üzerindeki piyanist, gitarist, baterist ve kontrbasçının yaşlarına rağmen sergiledikleri performans büyük alkış aldı. Hissederek, aşkla, tutkuyla çaldılar bütün gece.

Hiç bitmesin istedik. Sahneden ayrıldığında alkış tuttuk. Lütfen bir daha diye tezahürat yaptık.

Hatta istedim ki Tony Bennett sabaha kadar şarkı söylesin, beni aya, yıldızlara uçursun, bir zamanlar yaşadığım aşkları yeniden hatırlatsın, kalbimi bıraktığım diyarları getirsin gözümün önüne...o güzel şarkı sözleriyle kalbime dokunsun.



Peyman

8 yorum:

Leia dedi ki...

http://iskeleninucunda.blogspot.com/

Siz de kitaplarla çok ilgileniyorsunuz. Ben de kendi izlenimlerimi, paylaştığım bir kültür sanat blogu açtım. İlk yayını bugün paylaştım zamanla arttıracağım. Düzenli olarak ziyaret ederseniz sevinirim.

Zeynep Şeker dedi ki...

Çok ama çok kıskandım :/

Gulda dedi ki...

Geçen sene de gidememiştim, bu yıl da! Sanki Küçükçiftlik Park bu konser için uygun değilmiş gibi gelmişti. Şimdi yazdıklarını okuyunca daha çok üzüldüm.

Tony Bennett kızıyla değil, Lady Gaga ile tur yapsa keşke :)

Sevgiler

Gülda

Peyman dedi ki...

Merhaba Vanilya,

Blogunuz hayırlı olsun. Ziyaret ederiz tabii :)

Sağlıcakla kalın,

Peyman dedi ki...

Merhaba Zeynep Hanım,

Dilerim seneye yine gelir :)

Peyman dedi ki...

Güldacığım dediğine katılıyorum. Küçükçiftlik bence caz konserleri için
uygun bir mekân değil. Oturmalı düzende sahne çok yüksek kalıyor. Bu da görüşü çok engelliyor :(
Sanırım Tony Bennett da düet yaptığı sanatçıların içinde en çok Lady Gaga'dan etkilendi. Konser esnasında bir atıfta bulundu :)

Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Aslında caz başka bişey ben pek bağımlısı değilim ama üstaddan dinleyince ağızdan çıkıyo bu laflar :)

@Vanilya

Bloguna baktım, ilk paylaşımın dışında da başka bir şey göremedim hayal kırıklığına uğradım doğrusu .s

Unknown dedi ki...

ayşe hanım kitaplarınızı yakından takip ediyorum Kişisel Bloggum << tşk

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails