14 Nisan 2011 Perşembe

Neden Olmasın!..

Bu aralar Anita Blake’e takık olduğum biliniyor. Artık son iki kitap kaldı tabii ben hızımı alamadığımdan olsa gerek Marvel çizgi romanlarını Amazon’dan getirttim.

Görsel kitapların bir güzelliği okuduğun karakterlere yüz yerleştirmek oluyor. Sonra bu yüzlere kendi içinden sesler veriyorsun ve karakterler bir anda canlanıyor. Kısaca kendi kısa metrajlı filmini çekiyorsun sonra böyle şeylerin neden olamayacağını düşünüyorsun.

Kitaplar, diziler, sinemalar… Bizi yavaş yavaş hep hazırladığını düşünürüm. Neye mi? Bilinmeyene!

Hatırlayın… Küçükken Uzay Yolu'nu izlerken garip aletlerle konuşurlardı veya Enterprise’ın kapıları zıttt zıtttt otomatik açılırdı biz de televizyonun karşısında "Vayyyy" derdik. Şimdi Bakkal Efendi Ahmet Bey'in zııttt zıttt kapısı, çoluk çocuğun bile elinde cep telefonu var.

Biz bunları okuyup izledikçe, bu gibi teknolojik icatlar önümüze sunulduğunda Vayyy demiyoruz çünkü zaten biz onları okumuş veya izlemiştik. Ama Ayşeeee, icatlar teknolojik ancak Doğaüstü olaylar daha farklı diye düşünülebilirsiniz.

İnsanoğlu da çok büyük bir icat değil mi? Halen insan beyni bırakın beyni insan vücudu tamamen çözülmüş değil… Her şey "Neden Olmasın" ile başlıyor. Neden doğaüstü olaylar olmasın? Burada nefes alan sadece biz miyiz? Bizim özelliğimiz Ne? Sonra "Neden Olmasın!"

Bu arada asıl anlatmak istediğim konunun dışına çıktım. Demek istediğim Çizgi Romanları araştırırken Manga da kendimi kaybettim ve son okuduğum Mangayı burada paylaşmak istiyorum.

40 yaşında çizgi roman okunur mu? Diyen sizlere "Neden Olmasın" diyorum...

Haftanın altı günü çalışıyorum malum pek de sakin bir ülkede yaşamıyoruz ve okurken Neden Olmasınları okumak istiyorum belki ondan dolayı fantastik kitapları seviyorum.

Bu arada ben yine konuyu saptırdım, bu okuduğum Manga aslında Neden Olmasınlar la pek alakalı değil. Bu kadar kelime, saymak gerekirse öhö 248 yalnızca Neden Olmasını yazmak içindi.

Şimdi gelelim kısaca kimdir bu Ayako ve yazarı Osama Tezuka?



OSAMA TEZUKA (03.11.1928 - 09.02.1989)








Osama Tezuka: Japon karikatürcü, manga artisti, yapımcı ve doktor (diplomalı mesleğini hiç yapmamış). Manga'nın "Godfather" olarak biliniyor kısaca Walt Disney’in Japon versiyonu.

Takma ismi "Gashagasha-atama" yani "Dağınık Kafa". Annesi, Osama'yı küçükken sıkca Takarazuka revüsüne götürürmüş. Burda roller yanlızca kadınlar tarafından oynanırmış buna erkek rolleride dahil ve genelde romantik müzikallerden oluşuyormuş. Osama'nın gelişiminde burası büyük bir rol oynamış.

Aslında bir çizgi romanı açtığınızda herbir kareyi/kutuyu sahne olarak düşünebilirsiniz. Sahnede bir kutucuk değil mi? Sürekli haraket eden konuların aktığı karaler silsilesi...




Bunları yazarken bende ampul (o ampul değil) yandı ve aklıma "Sayanora" filmi geldi. Eğer izlemediyseniz MUHAKKAK izleyin!.. Filmde Marlon Brando (Lloyd "Ace"Gruver) Kore savaşında aktif görev almış pilot ve sonrasında Kobe - Japonya'da görevlendirilir ve birgün bir arkadaşı ile Takarazuka Revüsüne gider ve orada Miiko Taka (Hana-ogi) aşık olur. Bu filmde Takarazuka Revüsünü tam manasıyla izliyebilirsiniz. Yine tekrarlıyorum MUHAKKAK İ.Z.L.E.Y.İ.N!..



Osama ikinci sınıfta karikatür çizmeye başlar ve beşinci sınıfta "Osamushi" adlandırılan bir böcek keşfeder ve adına çok benzediği için kalem ismi olarak "Osamushi" kullanır.



Betty Boop, Bambi ve Mickey Mouse karekterlerinden ilham alarak Mangaya özgü iri gözler Osama tarafında icat edilmiştir.




Küçükken bilinmiyen bir nedenden dolayı kolları şişmeye başlar ve hastaneye yatar. Osama kendisini tedavi eden doktordan etkilenerek büyüğünce doktor olmak ister ve Osaka Universiteni bitirerek doktorluk lisansını eline alır ancak çok genç yaşta Mangaya olan ilgisi Üniversite yıllarında da devam etmiş ve sonuçta her ne kadar doktorluk yapma lisansı elinde olsada kendini Mangaya adamıştır.

Medikal ve bilim altyapısı fantastik Manga'da epey işine yaramıştır.

En önemli karakterleri:

1) ASTRO BOY :



















Konusu, gelecekte insan ve robotların beraber yaşadığı bir dünya da geçer. Bilim Bakanlığında başındaki Dr. Tenma oğlunu trafik kazasında kaybedince yerine oğluna benziyen Astro'yu yaratıyor. Kendi oğlu gibi Astro'yu sever ve büyütür ancak Astro robot olduğu için Dr. Tenma'ya insani duygularla karşılık veremez ve en önemlisi Dr. Tenma yaşlanırken Astro Boy olduğu yerde kalır. Sonuçta Dr. Tenma, Astro Boy'u zalim sirk sahibi Hamegg satar. Belli bir zaman sonra, yeni Bilim Bakanı Prof. Ochanomizu. Astroy Boy'u sirkte izler ve Hamegg'ı ikna ederek himayesi altına alır. Prof. Ochanomizu, Astro Boy'un özel güçlerini ve bazı insani duyguları hissettiğini keşfeder. Zaman içinde Astro boy suç, kötülük ve haksızlıklara karşı savaşır. Düşmanları genelde robotlara düşman olan insanlar, Sabıtmış robotlar, istilacı uzaylılardır. Kısaca nerde kötülük orda Astro Boy!....

Astro Boy ilk 1952 yılında basılmıştır ve 1963 yılında da televizyonda çizgi filmleri yayınlanmıştır. 1965 yılında Osama, Stanley Kubrick'den bir davetiye alır.
















Stanley Kubrik Astroy Boy dan etkilenmiş ve davetiyede Osama'yı da bir sonraki sineması olan 2001: A Space Odyssey de sanat danışmanı olarak aralarında görmek istediğidir. Ancak Osama stüdyosunu 1 yıl bırakıp İngiltere de yaşayamıyacağından teklifi geri çevirmiştir.


2) BLACK JACK:



















Bu Manga da Osama medikal bilgilerini kullanarak Black Jack yaratmıştır. Black Jack karanlıkta zihninde canlandırarak ameliyat bile yapabilen yetenekli bir dokturdur. Genelde yoksulları bedava tedavi eden ve zenginleride alçak gönüllülüğü öğretmeyi ilke edinen insanüstü bir doktordur.

3) PHOENİX:

















Phoenix, Osama'nın en önemli yapıt dır. Toplamda 12 kitapdan oluşur ve her kitap birbirinden farklı ve ayrı bir zaman diliminde geçer. Phoenix reinkarnasyonla (yeniden dünya ya gelme) ilgili bir kitapdır. Her öykü ölümsüzlüğü bulmaya yöneliktir.

4) KİMBA THE WHİTE LİON:












20yy ortaları Afrika'yı insanlar istila etmeye başlar. Beyaz aslan Panja bu Ormandaki hayvanların koruyucusudur. Panja köylerdeki insanların sığırlarını çalarak ormandaki hayvanları besler. Tabi bu köy halkını sinirlendirir ve Panja'nın yakalanması için Profesyonel Avcı Viper Snakely görevlendirir. Viper direkt Panja yı yakalayıp öldürmektensen Panja'nın eşi Eliza yakalar. Eliza'yı yem olarak kullanarak Panja'yı öldürür. Sonuçta hayvanat bahçesine gönderilmek üzre Eliza (hamiledir) bir gemiye konur. Gemide Kimba doğar ve annesi oğluna babasının fikirlerini öğretir ancak gemi çok büyük bir fırtınada batar. Okyanusta tek başına kalan Kimba'ya balıklar yüzmeyi, gökyüzündeki yıldızlar annesinin yüz şekline bürünüp umudu ve kelebekler ise yön öğretir. Kendi topraklarından çok uzak bir karaya gelir ve oradaki insanlar tarafından kurtarılır. Buradaki yaşamı, insanları ve kültürü öğrenir. Kendi toraklarına geri döndüğünde insanların iyi yanlarını (gelenek/kültür) ve babasının fikirleriyle birleştirir. Kimba insan ve hayvanlar arasındaki gerçek barışın birbirleriyle iletişim ve karşılıklı anlaşma ile olacağı kanatına varır.

5) ADOLF:
















İkinci Dünya Savaşından önce adı Adolf olan üç adam ile ilgilidir. Birincisi, Adolf Kamil ve Japonyada yaşıyan bir Musevidir. İkincisi, Adolf Kaufmann en iyi arkadaşı ve Japon/Alman soyundan. Üçüncüsü diktatör Adolf Hitler dir. Öykü Japon gazete muhabiri Sohei Toge'nin 1936 yılında Olipiyat oyunlarını takip etmek için gittiği Berlinde başlar. Berlin'e geldiğinde küçük kardeşinin öğrenim için gittiği burada öldürüldüğünü öğrenir. Olayı araştırdığında kardeşinin Japonya'ya bir evrak gönderdiği ve bu evrakda Adolf Hitlerin aslen Musevi kökenli olduğu kanıtıdır. Japonya'da yaşıyan Nazi partisinin üyesi Wolfgang Kaufmann ise bu evrakların bulunması için görevlendirilmiştir. Oğlu Aldof Kaufmann'in de Adolf Hitleri desteklenmesini ister ama Adolf Kaufman ise bunun karşındadır çünkü destek demek en iyi arkadaşı olan Adolf Kiman'ı öldürmesi demektir. Olaylar Sohei Toge'nin küçük kardeşinin katilini bulmak için giriştiği araştırma esnasında bu üç Adolf'un hayatlarının birbirine girmesidir.


AYAKO











Öykümüz 13 Ocak 1949 da başlar ve 3 Haziran 1973 de biter. Bu süreç 24 yıllık bir süreçttir. Japonya dahil tüm dünya büyük bir değişim içindedir.

1940 lılar:

* Piyasaya ipek naylon çoraplar sürüldü
* Japonlar Pearl Harbor saldırır
* Jeep icat edilir
* Mount Rushmore biter
* Manhattan Projesi biter ( II Dünya Savaşı sırasında: Usa, Kanada ve Uk ortaklığı ile yapılan ilk atom bombası )
* Leningrad kuşatması
* İlk defa piyasaya T-Shirt sürülür
* D-Day ( 6 Haziran 1944 -- Nazilerden temizlemek için müttefik güçlerin Avrupa topraklarına girmesi)
* Hitler suikastdan kurtulur
* İlk bilgisayar kurulur
* Almanlar teslim olur
* Hitler intihar eder
* Mikrodalga icat edilir
* UN kurulur
* Us atom bombasını Hiroshima ve Nagasaki atar (1945)
* Bikini piyasaya sürülür
* Juan Peron, Arjantin başkan seçilir
* Chuck Yeager, ses duvarını aşar
* Polarid kameralar icat edilir
* Big Bang teorisi biçimlenir
* İsrail devleti kurulur
* Gandhi öldürülür
* Çin komunist rejime geçer (1949)
* George Orwell 1984 kitabı basılır
* NATO kurulur

1950 liler:

* İlk modern kredi kartı piyasaya sunulur
* İlk organ nakli yapılır
* Kore savaşı başlar
* Renkli televizyon piyasaya sunulur
* Truman Japonya ile barış antlaşma imzalar ve II Dünya Savaşı biter
* Arabalarda emniyet kemeri tanıtılır
* 25 yaşında Princes Elizabet Kraliçe olur
* DNA keşfedilir
* Hilary & Norgay Everest tırmanır
* Joseph Stalin ölür
* İlk defa sigaranın kanser yaptığı kabul edilir
* US de zencilere karşı ayrımcılığın ilegal olduğu dönem başlar
* Disneyland açılır
* James Dean araba kazasında ölür
* McDonald şirketi kurulur
* Warsaw Pakt kurulur ( Sovyetler Birligi, Romanya, Polanya, Doğu Almanya, Çekostavakya, Bulgaristan, Macaristan ve Arnavutluk)
* Grace Kelly, Monoko Prensi Rainier III ile evlenir
* Suveş Kanalı Krizi
* Televizyon için uzak kumanda icat edilir
* EC kurulur (1957)
* Sputnik (Sovyetler Birliği) uydusu atılarak, uzay çağı başlar ve Laika (köpek) uzaya gönderilen ilk canlı olarak tariha geçer (1957)
* Mao Zedong tarafından '' Great Leap Forward '' başlatılır ( Kominist Partinin - Ekonomik ve sosyal kampanyası - Çin'i tarım ekonomisinden modern kominist topluma geçirme)
* Lego piyasaya sürülür
* Hula Hoop gençler arasında popüler olur
* NASA kurulur
* Barış sembolü yaratılır
* Diktatör Castro Kübanın başına geçer

1960 lılar:

* Alfred Hitchcock meşhur '' Psyco '' filmi vizyona girer
* Laser icat edilir
* Berlin duvarı inşa edilir (1961)
* Sovyetler Birliği ilk insanı uzaya gönderir
* Andy Warhol meşhur Campbell Soup Can sergilenir
* Berlin duvarını aşmaya çalışan ilk insan öldürülür.
* Marilyn Monroe ölü bulunur.
* JFK öldürülür
* Martin Luther King Jr meşhur '' I have a dream '' konuşmasını yapar
* Muhammad Ali Dünya Ağırsiklet Boks Şampiyonu olur
* Nelson Mandela ömür boyu hapis edilir
* Malcom X öldürülür
* US askerlerini Vietnama gönderir
* Uzay Yolu televizyon serisi başlar (1966)
* Che Guevara öldürülür
* Martin Luther Jing Jr öldürülür (1968)
* Rober F. Kennedy öldürülür
* Arpanet, internetin habercisi, yaratılır
* Neil Armstrong Aya ayak basan ilk adam olur (1969)
* Sesame Street ilk olarak televizyonlarda gösterime girer.
* Yaser Arafat Filistinin başına geçer (1969)

1970 liler:

* VCR piyasaya sürülür
* M.A.S.H Tv serisi başlar
* Hesap Makinası tanıtılır
* Münih Olimpiyatlarında terörist saldırısı
* Watergate Skandalı
* US de çocuk aldırma legal olur
* Sears Tower inşa edilir
* US Vietnam'dan geri çekilir
* Mikahil Baryshnikov iltica eder
* Nixon istifa eder
* Lübnanda İç Savaş (1975)
* Microsoft kurulur
* Nadia Comaneci gimlastikte rekor kırar
* Elvis ölü bulunur
* Kökler dizisi başlar
* Star Wars filmi vizyona girer (1977)
* İlk tüp bebek doğar
* Ayatollah Hümeyni, İran'da lider olur
* UK ilk kadın başbakan Margaret Thatcher seçilir
* Sony, Walkman tanıtır


II Dünya Savaşından sonra zengin toprak sahibi Tenge ailesinin ikinci oğlu Jiro Japonya'ya geri döner. Jiro, savaş zamanı bir süre tutsak edilmiştir. Jiro eve dönüşünde ailesini büyük bir yalan ve çöküş içinde bulur. Bu yalan ve çöküşün içinde Ayako adında küçük bir kız kardeşte rol almaktadır. Asıl darbe Ayako'nun annesinden değil abisinin karısı Ichiro'dan oluşudur.

Babasının ensest ilişkisi ve abisinin bu ilişkiye göz yumması, Jiro'yu tiksindirsede aslında Jiro da kendi içinde bir çöküş yaşamaktadır. Jiro'nun çöküşü kendini kurtarmak için tutsaklık zamanında karşı tarafa casus olarak geçme ve rejime karşı olanların elimine edilmesinde yataklık etmesidir.

Olaylar silsilesinin başlangıcı: Jiro, rejime karşı olan Tadashi adında Japon bir gencin cesedini kamufle etmek için tren altına atarken gömleğine kan bulaşması ile başlar.

Tadashi DPP örgütünün bölüm lideridir. II Dünya Savaşından sonra Japon hükümeti Amerika'nın, General MacArthur , kuklası olmuştur. Manipulasyonlarla iç ayaklanmalar başlar (Tenge ailwainin bulunsuğu kasabadaki Tren istasyonundan 95.000 kişinin işten çıkarılması gibi.). Büyük kız kardeşi Naoko da bu örgütün üyesi ve Tadashi'nin sevgilisidir.

Jiro, Tadashi'yi trenin altına attıkdan sonra eve döner ve gömleğini yıkarken küçük Ayako Jiro'yu görür. Jiore Ayako'ya gördüklerini kimseye söylememesi için hırpalar.

Ayako küçük olduğundan ağzını tutamaz ve yarı akıllı olan bakıcısı O-ryo ile bunu paylaşır. Jiro bunu öğrenince Ayako ve yarı akıllı bakıcıyı öldürmek için plan yapar. Yarı akıllı bakıcı O-ryo öldürür ve nehre atar ancak Ayako elinden kaçar.

Japon polisi bakıcının cesedini bulur ve tahkikata başlar. Durum karşısında Jiro herşeyi ailesini açıklar. Aile arasında yapılan toplantıda polis ile karşı karşıya gelinmemesi ve Ayako'nun ağzının kapanması için Ayako'nun ateşlenip öldüğü söylenir. Bütün bu olaylar geçerken küçük erkek kardeşi Shiro, Ayako'yu savunur ve onun kurtara bilmek için elinden gelini yapar ancak 12 yaşında olduğu için sesini keserler.

Bu olay ile birlikte Ayako'nun Tenge ailesinin malikanesindeki bodrumda katındaki esir hayatı başlar. Ayako'nun hayatının büyük bir bölümünü (4 yaşında) bodruma atılır ve bodrumda hiç dışarıya çıkmaksızın güneşi görmeden yaşamaya başlar.

Bodrum katında Ayako'yu, ablası olarak bildiği ama aslında annesi olan Sue, büyük ablası Naoko ve kendinden 8 yaş büyük erkek kardeşi Shiro ziyaret eder.

Bu arada ev hayatı eski düzenine geri döner, Jiro'nun babası abisinin karısı ile ensest ilişki yaşamaya, büyük abisinin görmezden gelmesi, Naoko'nun Kızılın (Tadashi) sevgilisi olduğunu öğrenince evden atılması, Jiro'nun evi terk etmesi, evin kadınlarının ezilmeye ve hırpalanmaya devam etmesi vb...

Yıllar geçer ve Ayako çocukluk ve genç kızlık dönemlerini tek başına bodrum katında geçirir. Bu arada Shiro ile yakınlaşması ilişkiye ve sonucunda da sexe döner. Kitap da Shiro enteresan bir karakter çünkü küçük olmasına rağmen çok akıllı. Baştan sona Jiro'nun gömleğindeki kan lekesini çözmeye çalışır hatta polise kadar gider. Ailenin her ne kadar duyarlı karakteri olarak gösterilsede sonuçta oda kız kardeşi ile ilişki yaşar. Okurken Shiro'ya hem çok kızdım hemde çok acıdım. Ayako'yu kuruyan ve sevmeyi öğreten aslında Shiro dur ama sonuçta Shiro Ayako'nun erkek kardeşidir.

Bu kitap 25 yıl gibi bir süreci kapsar ve bu süreç de Japonya'nın değişimini gözler önüne sürer. Bu değişim , büyük toprak sahiplerinin topraklarına devletin el koyması, iç karışıklıklar, eski düzenin yavaş yavaş yozlaşması vb....

Bundan sonraki gelişen olayları anlatmıyacağım tabiri caizse biraz gıcıklık yapacağım belki merak edip bu Mangayı okumak istersiniz.......





Nimir-Ra

Hiç yorum yok:

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails