16 Temmuz 2009 Perşembe

EMILIANA TORRINI KONSERİ-EMEK SİNEMASI FACİASI


Dün akşam -tabii ki Gülda ile- benim deyimimle kod adı "Fabiani" (çünkü önce soyadını bu şekilde anlamıştım ve internette de araştırınca Fabiani diye bir ayakkabı markası,bir futbolcu ve bir de porno yıldızı olduğunu öğrendim) olan Emilina Torrini'nin konserine gittik. Gülda'nın beni ikna etmesi uzun sürmedi zira artık direnecek gücüm kalmamıştı. Ben Emiliana Torrini'yi de -burasını da itiraf.com sitesine döndürdüm ama- ilk defa dinleyecektim [Kardeşim sen de herşeyi ilk defa dinliyorsun,buna rağmen amma da ahkam kesiyorsun diyenlere hiç lafım yok! Ama ne yapayım; bilmemek değil öğrenmemek ayıpmış>]

Biz iki atlı, konser akınımızın sonuncusuna doğru giderken çocuklar gibi şendik çünkü "İstanbul Modern'de konser ne kadar hoş olacak" diye düşünüyorduk ki.... Kapıdaki görevli "Konser ertelendi, Emek Sineması'nda olacak" dedi. Bu bizi yıldırdı mı? Hayır! Önce Tokyo Restaurant'ta (Peyman'ın sunum gecesinin hala hafızamızda bıraktığı tatlı anıların etkisi ile) yağlı bir yemek yedik ve konser saatine 10 dakika kala Emek Sineması'na vardık. Tabii ki yerler numaralı değildi ve İKSV'den tanıdığımız arkadaşımız Harun bize "Üst katta daha iyi yerler var" deyince ikiletmedik ve oraya doğru seğirttik ve hemen girişte bir yere oturduk.




Konser başlamıştı....Emiliana'yı göremiyorduk...Ne konuştuğunu da anlamıyorduk...Şarkılar -duyabildiklerim- güzeldi.. Sahneye beyaz bir elbise ve ÇİZME ile çıkmıştı. İkinci şarkıdan itibaren biraz sıcaklık artmıştı ama daha o dakikalarda "ısınan hava yükselir yükselince de yukarıya yakınsanız öle yazarsınız" kısmına gelmemiştik. Bir ara Emiliana Torrini de sıcaktan şikayet ederek "Bu sıcakla nasıl başediyorsunuz, birazdan eriyeceğim, bem İzlanda'dan geldim..." diyordu...

Fakat ışıklandırmanın düzensizliği, ses düzeninin kötülüğü, sürekli kendine oturacak yer bulmaya çalışanlar, sıcaktan soyunanlar, sürekli yelpazelenenler ve bu devinimin yaydığı ekstra sıcaklık bende hemen konsantrasyon eksikliği yarattı ve çantamdam çıkarıp "Mal Rejimleri" kitabımı karıştırdım. Bu esnada dinleyicilerden biri "Klima Klima!" diye çığlık atıyordu!Baktım ki Gülda da Sartre'ın yeni aldığı kitabı "Varlık ve Hiçlik' e göz atıyor.

Hala direniyoruz, dinlemeye çalışıyoruz...Ancak artık "bir varoluş mücadelesi" veriyoruz...Ya var olacağız ya da hiçliğe dahil olup yiteceğiz!!! Çünkü erime noktasına ulaşmak üzereyiz...Bakışıyoruz:"CDsini alalım ve dinleyelim" ortak kararı ile çıkıyoruz salondan...Alt kata bakıyoruz, serseri mayın gibi dolanıyoruz, biraz masaların olduğu yerde oturuyoruz, Gülda bana Emek Sineması'nda Yonca ile göz yaşı akıttığı filmden bahsediyor, ben ise "yüzyıldır gelmemişim buraya diye düşünüyorum... imzalı CDsini satın alıp ayrılıyoruz.

Hava muhalefeti nedeni ile konserin Emek Sinema'sına alınması yapılan en büyük hata oldu....Herkes konseri İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin bahçesinde yağmura rağmen dinlerdi...Ya da eminim sahneyi ve kısmi olarak seyircileri koruyacak branda vs ile çözüm bulunabilirdi diye düşünüyorum. Ancak sanırım alt katta oturanlar daha iyi konsantre olduğundan ve ona daha yakın bulunduklarından ötürü havaya girebilmişlerdi gibime geldi..

Gelelim Emiliana Torini'ye.....Kendisi İzlandalı bir şarkıcı Yüzüklerin Efendisi: İki Kule filminin sonundaki jenerikte çalan "Gollum's Song" ile ün yaptı (bakın bunu biliyorum). Ayrıca Jungle Drum şarkısını da öneririm çok eğlenceli..




Görüp dinleyebildiğim kadarı ile çok sıcakkanlı ve sevimli bir sanatçı...Sürekli espri yapıyor ve gülümsüyordu... Bir ara şarkı sıralamasında şaşırdı ve zaman zaman orkestrasıyla arasında iletişimsizlik oldu sanırım ama bu beni kuruntum da olabilir pekala...Peki Emiliana Torini'yi bunun için suçlayabilir miyiz? Hayır! Ne yapsın..Cehennem'de şarkı söylemeye çalışıyordu.

Konser tarihimize Emek Sineması Faciası olarak geçen günün ardından CD elimizde İstiklal Caddesi'nin kalabalığına karışıp evlerimize doğru yola çıkıyoruz.....

Sevgiler
Billur

EMILIANA TORRINI (EMEK SİNEMASI)KONSERİ GÖRSEL NOTLARI:

Caz Festivali süresince en sevdiğimiz ve Leonard Cohen’in İstanbul’a gelişi ile ilgili tüm bilgilere sahip olmasına rağmen, ser verip sır vermeyen "arkadaş"ın, bize tüm iyi niyeti ile ve çaresizlik içinde tavsiye ettiği yerden sahnenin görünümü:



Konser esnasında izleyicinin; sıcaktan erimekle, konseri izlemeye çalışmak arasında kalışı esnasındaki görünümü:



Dizine kadar gelen kışlık çizmeleri ile konserde şarkı söylemeye çalışan EMILIANA TORRINI’nin görebildiğimiz son hali:




EMILIANA TORRINI konserini sıcak ve en önemlisi nefes alamamak sebebi ile terk eden izleyicinin (telif sorunu olmasın, kimse itiraz etmesin diye herhangi bir değil her daim konser fotoğraf sujesi ve benim pozlama objem olan Billur) nefes alma hali:



Sizleri yeterince neşelendiremedik ise;

Hey i’m in love
……
Hey it’s cause of you
The world is in a crazy hazy hue
My heart is beating like a jungle drum


Yes i’m in love


07.Jungle Drum - Emiliana Torrini

Gülda

5 yorum:

Peyman dedi ki...

Billur'cum,
Gerçekten takdir ediyorum ikinizi de. Ayrica konser sonrası bize aktardıklarınla, ben de ş,mdiye kadar tanımadığıma pişmanlık duyduğum sanatçıları tanıma fırsatı buluyorum. Tekrar teşekkürler.
Zavallı Torrini! Bu kadın bir daha Türkiye'de konser daveti alırsa, on defadan az düşünmez gibi geliyor bana.
Neden hiç öngörülü bir millet olamıyoruz ? Açık mekanda konser düzenlemek demek, yağmur, hatta değişen iklimlerle beraber kara karşı önlem almak demek...
Bu arada Tokyo Restaurant'ta yağlı yemek bölümü de gözümden kaçmadı :) O akşam da böyle yağlıydı ? Ben mi fark etmedim :( Yoksa yemeklerini mi bozmuş ? İşte böyle de uyuz takıntılıyım bazen. Yok valla o akşam size kötü yemek yedirtmiş olmak istemediğimden tüm sorular :)

Gulda dedi ki...

Bir fiil Tokyo Restoranında bahsi geçen gece yemek yemiş biri olarak yazarın notundan anladığım/bildiğim yağlı yemek demek; günlerdir konser konser gezmekten ve konser olmadığı akşamlarda da tenis dersi almaktan, akşam yemeği yemeye fırsat bulamamış bünyemizin midesine giren; sıcak ve doyurucu ama kalorisi yüksek besin olduğudur.

Bilhassa önden yediğimiz Edemama’lar ile de keyfimiz oldukça yerinde idi. Ayrıca kulaklarını çınlatıp, Kirpinin Zarafeti sunumunun da kulübümüzün yapılmış olan en güzel sunumlarından biri olduğu konusunda da o akşam tekrar hemfikir olduk.

Emiliana Torrini’nin tekrar gelmek isteyeceğine eminim. Çünkü o sıcak ve sefalete rağmen izleyici inanılmaz katılımcı idi. Çılgın gibi alkışladık. Nerede ise herkes tüm şarkıları biliyordu. Seyircinin Emiliana Torrini ile iletişimi mükemmeldi.

Ayrıca yine de festival yetkililerinin bir B planı olması ve yağmur önlemi alabilmeleri çok yerinde idi, çünkü dün yağmur ötesi bir şey yağdı. Ayrıca İstanbul Modern’den servis kaldırmaları, festival yetkililerinin bizzat Emek Sinemasında olması, havalandırma sorununu çözmek için sürekli koşturmaları ve sonucunda pes ettikleri anlarda yaşadıkları ve yüzlerine yansıyan mutsuz ifade ile konserin başka bir mekâna taşındığını e-posta ya da telefon ile haber vermemelerini affettirdi.

Sadece anlamadığım, Emek Sineması’nın Harry Potter ve Melez Prens gösterine girdiği hafta nasıl oldu da salonu festivale açtı? Ayrıca bu sebeple dahi İKSV’yi kutluyorum. Ayrıca koskoca Emek Sineması bir havalandırma sorununu dahi çözemiyorsa; tabiî ki insanlar alışveriş merkezleri içinde ki ruhsuz ama klimalı salonlarda film izlerler.

billur dedi ki...

Sevgili Peyman;

Efenim kendimin yanı sıra sizleri de bir nebze bigilendirdiğimiz için mutluyuz Gülda ile...Kışa hazırlıklı olun ona göre!

Yağlı yemek konusuna gelince bu rejim yapacağım diye sürekli ot yedikten sonra şööööle kıvamında tavuklu ve soya soslu bir noodle'ı mideye indirince "Oh ölmüşlerin canına değsin" diyorsun ama bünye sadece ot gördüğünden birazcık dokunur gibi oluyor sıcakta! Yemek güzeldi bol bol da edemama kemirdik, kulaklarını çınlattık.
sevgiler

Adsız dedi ki...

SAYIN GÜLDA ŞAHİN HANIMEFENDİ,
YAZILARINIZLA BİZİ MEFTUN ETTİNİZ,
ADETA MÜPTELANIZ OLDUM GÖZÜMÜ AÇINCA YAZILARINIZI OKUMADAN GÜNE BAŞLAYAMIYORUM.
DUYDUKLARIM DOĞRUYSA MAAİLE TATİLE GİTMİŞSİNİZ.
LÜTFEN BİZİ O GÜZEL YAZILARINIZDAN MAHRUM BIRAKMAYINIZ.
BİRAZDA GİTTİĞİNİZ YERLERDEN İZLENİMLERİNİZİ AKTARINIZ.
HASRETLE BEKLİYORUZ EFENDİM.
YAŞI GEÇKİN SADIK BİR HAYRANINIZ.

HAMİŞ: İZLENİMLERİNİZ PEKÇOKLARIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR REHBER OLACAKTIR.

Adsız dedi ki...

CD si temin edildi

Check

Ayse

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails