2 Mart 2010 Salı

MY FUNNY VALENTINE

Geçenlerde gittiğimiz Tiger Lillies Konser’inde ve Sevgililer Günü’nden bir gece önce çok güzel bir yorumla söyledi Martyn Jacques My Funny Valentine’ı… “Yazmalıyım hemen” dedim kendi kendime. Eh dediğimle de kaldım öyle. Dün akşam Gülda ile otururken caz şarkıları listemiz gündeme geldi ve Gülda bir arkadaşımızın “E…? Başladınız… Bu kadar mı?” diye sorduğunu bana anlatınca ben de tembelliğimi kırmaya karar verdim.



Listemi oluştururken My Funny Valentine’ı listemin birinci sırasına yazmıştım. Daha önce de belirttim, bu listede bazı şarkıların anısı var, bazılarının hatırlattıkları var bazılarının ise hiçbir özelliği yok hayatımda; sadece seviyorum ve her dinlediğimde ilk defa dinlemişim gibi heyecanlanıyorum listemdeki sizlerle paylaşacağım bu şarkıları.

My Funny Valentine’ı caz müziğini öğreneceğim diye hırsla ne var ne yok bulup, alıp dinlemeye başladığım ve orkestralarla ilgilenirken keşfettiğimi hatırlıyorum. Ben My Funny Valentine’ı ilk defa Duke Ellington Orkestrası’ndan dinledim. Sözlerinden daha çok müziği beni etkilemişti.


Ellington 1959 - My Funny Valentine
Yükleyen boberwig. - Öne çıkan müzik videolarını izleyin.

1936 yılında Richard Rodgers tarafından bestelenen ve sözleri Lorenz Hart’a ait bu nefis parça ilk defa bir Broadway Müzikali olan Babes in Arms’da seslendirildi Mitzi Green tarafından.



Şu ana kadar 1300 albümde yer alan ve 600 sanatçı tarafından seslendirilmiş olan bu şarkının bu kadar meşhur olmasını sağlayanlardan birisi de Chet Baker ki pek çok kişi onun yorumuna bayılıyor. 1937’de filme çekilen Babes in Arms’ı bu sefer de Judy Garland seslendiriyor.

Link: Chet Baker in Tokyo ' 87 - My Funny Valentine



Şarkının güftesinin tamamı aslında söylenmiyor hiçbir yorumcu tarafından zira bunun en önemli nedeninin ise ilk bölüm sözlerinin bir kadının bir erkeğe hitaben söylediği sözler olmasından ve sanırım biraz eski olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Çünkü bu şarkı yukarıda da ifade ettiğim gibi Mitzi Green tarafından müzikalde Susie Ward karakterinin sevgilisi Val’e söylediği bir şarkı. İlk bölümün sözleri resitatif nitelikte;

Behold the way our fine feathered friend
His virtue doth parade
Thou knowest, my dim-witted friend
The Picture thou hast made
Thy vacant brow, and thy tousled hair
Conceal thy good intent
Thou noble upright truthful sincere
And slightly dopey gent
.


Bu hali ile öğrendiğim kadarı ile Gülda’nın son aşkı Rufus Wainwright yorumlamış.

Şarkının ikinci bölüm sözlerine baktığınız zaman aslında biraz komik olduğunun farkına varıyorsunuz ancak “aşkın gözü kördür” deyiminin de belki doğru olduğunu:

My funny Valentine
Sweet comic Valentine
You make me smile with my heart
Your looks are laughable
Unphotographable
Yet you're my favourite work of art
Is your figure less than Greek
Is your mouth a little weak
When you open it to speak
Are you smart?
But don't change a hair for me
Not if you care for me
Stay little Valentine stay
Each day is Valentine's day
Is your figure less than Greek
Is your mouth a little weak
When you open it to speak
Are you smart?
But don't you change one hair for me
Not if you care for me
Stay little Valentine stay
Each day is Valentine's day


Jay Clayton örneğin sözlerinin aptalca olduğunu ancak Miles Davis’in yorumu sayesinde bu aptalca sözlerin üstesinden geldiğini ifade etmiş. Basçı David Friesen ise şarkının yorumcuya ilham vermesi ve çok çeşit göstererek değişikliğe uğratılabilmesinden ötürü çok güzel bir şarkı olduğunu belirtmiş.

My Funny Valentine pek çok filmde de kullanılmış Gentlemen Marry Brunettes (1955, Jeanne Crain, dubbed by Anita Ellis) , Pal Joey (1956, Kim Novak) , Waiting to Exhale (1995, Chaka Khan) The Company (2003, 4 kez: Elvis Costello, Chet Baker, Kronos Quartet, Marvin Laird ve Clay Ruede’nin piyano ve çello düeti) , The Fabulous Baker Boys (Michelle Pfeifer) gibi.

Ama belki de bunlardan en akıllarda kalanı veya daha çabuk hatırlanacak olanı The Talended Mr Ripley’de (1999) Matt Damon’un Jude Law’a söylediği andır ki hepimiz kendimizi Matt Damon yerine koyarak dinlemişizdir.



Her yorumunu dinlediğimi söyleyemeyeceğim ama Chet Baker yorumunun iyi olduğuna ben de katılıyorum.

Ama ilk defa dinleyip hayran kaldığım Duke Ellington Orkestrasının yorumunu atlamak mümkün değil.

Eh bir de Frank Sinatra'dan dinleyelim.


My Funny Valentine
Yükleyen artanis2. - Video klipler, sanatçı röportajları, konserler ve çok daha fazlası.

My Funny Valentine her dinlediğimde beni romantikleştirir,hüzünlendirir, düşündürür, endişelendirir ve sonunda güvende hissettirir.

İşte ben de Ender için My Freaky/Funny Valentine olmalıyım herhalde bu kadar garip duygulanımlara sahip olduğum/olabildiğim için.

Sevgiler
Billur

Sevdiğimiz caz şarkıları ile ilgili diğer yazıları buradan okuyabilirsiniz.

2 yorum:

Gulda dedi ki...

Her halde yirmi yıldır, caz/müzik konserlerinde bu şarkıyı en az bir kere canlı dinlemişizdir. Ben bu şarkıyı ne zaman duysam, gülümsüyorum. Ayrıca, Sarah Vaughan yorumunu da çok seviyorum.

The Talended Mr Ripley’de Matt Damon’ın hiç Ripley’ye benzemediğini düşünmüştüm. Ama Matt Damon’un mikrofonu alıp şarkı söylemeye başladığı sahne kesinlikle çok etkileyici idi. Filmi de zaten müzikler ve arka planda İtalya görüntüleri bu kadar izlenir kılıyor bence.

Ripley deyince aklıma -Rufus geldi, şaka şaka- John Malkovich’in soğukkanlı, stil sahibi Ripley’i ne kadar etkileyici bir şekilde canlandırdığı geldi.

billur dedi ki...

Sevgili Güld;

Ne yalan söyleyeyim ben koyu bir Sarah Vaughan hayranı olmama rağmen çok sevemedim bir türlü...

Barbra ve Judy'den de dinlemek isterdim doğrusu ama bir türlü bulamadım yorumlarını.
Sevgiler
Billur

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails