29 Mart 2012 Perşembe

ÇOCUK VE MÜZİK

Anne karnındaki bebeğin kulağı 8. haftada oluşmaya başlıyormuş. Ve bu haftadan itibaren de dışarıdan gelen ses dalgalarının cilt ve kemiklerde yarattığı titreşimler aracılığıyla sesleri algılayan bebek, ultrasonda bu seslere yanıt verebiliyormuş. 16. haftada işitme sistemi tamamen oluşuyormuş ve 24. haftada ses dalgalarını beyine taşıyan sinirlerin tamamen oluşumunu tamamlamasıyla da bebek 25. haftadan itibaren annesinin sesini duyabiliyormuş. Doğal olarak bebek, anne rahminde geçirdiği oluşum süresince en çok annesinin sesine aşina oluyor ve doğum sonrasında onun sesiyle bağırsaklarını kemiren gazın, diş etlerini yarıp bir an önce yan yana dizilmeye hazır bekleyen dişlerin verdiği sıkıntıdan sıyrılıp rahatlıyor.

Hamileliğimi öğrenen İtalyan bir arkadaşım, Türkiye’ye bir gelişinde bana yarım düzine kadar CD getirmişti. Bebekler için klasik müzik, new age tarzında güzel seçkilerden oluşan CD’lerdi ve ben bebeğimin ana rahmine sımsıkı tutunduğuna ikna olduktan sonra her akşam yatağa girdiğimde ve gün içinde bu müzikleri dinletmeye başladım.



Ben nasıl ki dışarıdan eve geldiğimde, ofise girer girmez, arabaya biner binmez ilk iş müzik açıyor ve uzun yol yürüyüşlerimde kulağımdan müziği eksik etmiyorsam, oğlum da benimle aynı müzik ruhuna sahip diyebileceğim kadar ilgili.

Emre şu anda ne şarkı sözü yazıyor, ne de beste yapıyor, ama en azından Mina, Michael Buble, Nina Simone, Amy Winehouse şarkılarını duyduğunda müziğe uyarak ritm tutmasından, bir müzik kulağı olduğu anlaşılıyor.



Biz ebeveynlerin öncelikli bilmesi gereken, müziğin çocuk eğitimi ve gelişimindeki önemidir.

Eğitimcilere göre müzik seven bir çocuk, ufku geniş, duyuları gelişmiş, insanı, toplumu seven, ruh zenginliği olan bir birey olarak yetişir.

Eflatun, “Müziği Gençliğinde Öğrenen Filozofiyi Daha İyi Anlar” demiş.

Müziğin çocuklarımızın hayatına kattığı olumlu etkileri düşünürsek, Eflatun’a katılmamak mümkün değil.

Yapılan araştırmalar sonucunda müziğin çocukların bilişsel becerilerinin gelişmesinde de faydası olduğu kanıtlanmış. 3-5 yaş arası çocukların 6 aylık piyano dersinden sonra, matematik ve diğer bilimler açısından çok önem taşıyan uzaysal algılama testlerinde ve bulmacalarda heyecan verici gelişmeler gösterdiklerini saptamışlar.

Müziğin, özgüven, konsantrasyon, disiplin gelişimine katkısını da düşünürsek, çocuklarımızın hayatından asla çıkartmamamız gerektiğini lütfen unutmayalım.

Hatta kendi hayatımızda da daha fazla müziğe yer verelim. Tüm gürültülerden arındığımızda müziği kapatıp “Offf kafa dinlemek istiyorum” demeden önce, müziğin aynı zamanda bir terapi yöntemi olduğunu hatırlayalım.

Yeni nesil jazz sanatçılarından ve benim sesine hayran olduğum Melody Gardot’nun müzik terapisi sonucunda bugünkü kariyerine eriştiğini biliyor musunuz?

Melody Gardot on sekiz yaşındayken, bisiklete bindiği bir gün bir arabanın çarpmasıyla hayatı altüst oluyor. Vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu gibi, bir de geçici bellek kaybına uğruyor. Tedavisini üstlenen doktoru, Melody Gardot üzerinde müzik terapisi uygulamak istiyor.

Yoğun müzikle geçen günlerin sonunda Melody Gardot bellek kaybını atlatıp, kazanın derin izlerini silmeyi başarıyor. Kazadan ona yadigâr kalan ise, ışığa duyarlılığı artan gözleri; bu sebeple de Melody Gardot'yu güneş gözlüksüz göremiyoruz.

Sonrası malum…



Bir buçuk ay kadar önce Emre stadyumda yapılacak 23 Nisan gösterileri için sınıftan iki arkadaşının tango gösterisine seçildiğini, ama kendisinin de bu gösteride yer almak istediğini öğretmenine iletmiş. Öğretmeni de bu kadar istekli bir öğrenciyi kırmamak, üzmemek için ekibe almış.

Emre’nin kendi kendine bu kararı vermesinin beni çok ama çok mutlu etmesi haricinde, oğlumun özgüvenine, tangoya önyargısız yaklaşımına hayran olduğumu belirtmek istiyorum.

Her prova sonrasında, yaptıkları hareketleri bana gösteriyor ve birlikte evde çalışıyoruz. Zaman zaman ben hareketlerde çuvalladığımda, yüzünde beliren küçümser ifade bıyık altı gülme dürtümü harekete geçirse de, onunla dans ediyor olmak, ilerleyen yıllarda dans kavalyemi bulduğumu kanıtlıyor.

Müzik hep yanınızda olsun!

Peyman

2 yorum:

mcihandemir dedi ki...

Yazınızın çok çok güzel olması dışında Melody Gardot'u keşfettirdiğiniz için bir teşekkür borçluyum sanırım ...

Peyman dedi ki...

Keyifle dinleyin Mustafa Bey...

Yeni nesil Jazz sanatçılarından Rus Sophie Milman'ı da tavsiye ederim. Henüz tanışmadıysanız tabii :)

İlginizi Çekebilir

Related Posts with Thumbnails